Jan de Ruiter

Capita Selecta

 

Alpenhoorns

 

J. de Ruiter

2007

 

Een bijzonder instrument!

Dit blaasinstrument uit de Alpenlanden hebben veel mensen wel eens gezien en gehoord na een vakantieverblijf in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. De magistrale klank en de reikwijdte van het geluid, met name in de bergen, hebben een diepe indruk gemaakt en velen vragen zich verwonderd af hoe dit nu allemaal kan.

Hier vindt u de gezochte verklaringen. Welke toonomvang heeft een alpenhoorn, hoe kan het dat een melodie mogelijk is zonder dat er ventielen op zitten en wat zijn de verdere natuurkundige achtergronden?

Het zal velen verbazen dat deze technische achtergronden pas sinds enkele decennia voldoende bekend zijn, hoewel de alpenhoorn al een paar duizend jaar oud is.

 

Ik heb er meerdere jaren over gedaan om de natuurkundige achtergronden helder te krijgen. Dat bleek nog niet mee te vallen. Op internet staan veel onjuiste verklaringen. Zelfs serieuze sites bevatten ook nog fouten, die dan door anderen weer overgenomen worden. Toen echter alles voldoende duidelijk was geworden, werd het een grote uitdaging om zelf een alpenhoorn te bouwen. Dat is uiteindelijk, na de nodige uitprobeersels, ook gelukt. Zie foto:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met dit instrument heb ik regelmatig demonstraties gegeven in de afgelopen jaren.

Voor contact:: jderuiter08@gmail.com